Fortnum & Mason | London

The prestigious and world-renowned London department store, Fortnum & Mason, commissioned a major refurbishment of the store to coincide with it’s tri-centenary celebrations. The alterations and refurbishments of 62,000 square feet included an impressive new central atrium and sweeping grand spiral staircase.

The first phase, pre-Christmas 2006, involved the creation of a new atrium rising from the refurbished lower ground floor up to a light well on the second floor; as well as a new wine bar and substantial engineering services infrastructure work.

In the second phase, the remaining five storeys and three restaurants were refurbished to the highest standard. Throughout the refurbishment process, the store continued trading with little disruption to sales. The refurbishment of all six trading floors included the creation of an atrium located in the centre of the store and grand sweeping staircase connecting the ground and lower ground floors. The works involved the formation of a structural opening in the floor between four columns with a new atrium void connecting the lower ground, ground, first and second floors. A new roof light provides a natural, calm light into the atrium and will also assist with smoke ventilation. The retail floors were refurbished to a create a unified, neutral background, with bespoke shop fittings installed to display the merchandise. All five of F&M’s restaurants were refurbished to the highest specification. We acted as structural engineer and CDM co-ordinator for the project.

 

Client: Fortnum & Mason

Architect: Jestico + Whiles

Structural Engineer: Ellis and Moore

Quantity Surveyor: Davis Langdon

CDM Co-ordinator: Ellis + Moore

Contractor: Corus

Contract Sum: £26m


Ellis and Moore Consulting Engineers

Sovereign House 1 Albert Place, Finchley, London, N3 1QB

020 7281 4821 - enquiries@ellisandmoore.com

Wordpress Development Webdezign